Samarbeidsorgan for lærebedrifter
Lærebedrifter kan velge å være et medlem av et samarbeidsorgan for lærebedrifter. Lærebedrifter som er knyttet til et samarbeidsorgan, kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt og mottar tilskudd på vegne av lærebedriften. Et samarbeidsorgan kan også etter avtale bistå lærebedrifter og fylkeskommune med andre oppgaver, blant annet å bistå lærebedrifter med gjennomføring av opplæringen. Samarbeidsavtalen mellom samarbeidsorgan for lærebedrifter og lærebedriften regulerer hvilke oppgaver organet skal gjøre på vegne av lærebedriften.
§ 6-18. Krav til samarbeidsorgan for lærebedrifter
For å inngå avtale om lærekontrakt eller tilskudd etter opplæringsloven § 7-2 og §7-8, eller bistå lærebedrifter med opplæring, må et opplæringskontor ha godkjenning av fylkeskommunen som må mene at samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringa.
For å få godkjenning må samarbeidsorganet ha vedtekter og være registrert i enhetsregisteret. Vedtektene skal som et minimum ha definert et relevant formål.
For å få godkjenning må samarbeidsorganet være vurdert av yrkesopplæringsnemnda som skal ta stilling til om samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen. Fylkeskommunen skal legge avgjørende vekt på om den faglige vurderingen fra yrkesopplæringsnemnda.
Samarbeidsorganet skal ha et styre med minst én representant for arbeidsgiverne, minst én representant for arbeidstakerne og minst én representant for elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eler lærekandiater.
Videre saksgang
Etter at vi har mottatt søknaden vil fagrådgiver forberede og skrive politisk sak. Saken sendes til seksjonsleder for godkjenning. Seksjonsleder tar det videre til Yrkesopplæringsnenmda og søknad om godkjenning av samarbeidsorgang for lærebedrifter meldes opp som sak med innstilling i Yrkesopplæringsnemda. Yrkesopplæringsnemnda gir uttalelse før vedtak i saken fattes av fylkesdirektøren.